Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Προσεχώς...


ΝΗΣΟΣ
Στο νησί η ζωή κυλά ομαλά, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο άρχοντας του νησιού, ο Θεμιστοκλής Δίκαιος, βρίσκεται νεκρός. Αφήνει όμως πίσω του περιουσία 100 εκατομμυρίων και επειδή είναι άτεκνος, όλοι περιμένουν με αγωνία να ανοιχτεί δημόσια η διαθήκη, παρουσία όλων των κατοίκων. Κατόπιν επιθυμία του θανόντος λοιπόν, η περιουσία μοιράζεται στις τέσσερις εξουσίες του νησιού, την κοινότητα, το σχολείο, την εκκλησία και στην αστυνομική διεύθυνση. Με έναν όμως όρο: να διαβαστούν δημόσια, ενώπιον και πάλι όλων των κατοίκων, τέσσερις επιστολές που αφορούν αντίστοιχα στον καθένα από τους τέσσερις άρχοντες τους νησιού. Και επειδή όλοι τους έχουν ένοχα μυστικά, αλλά καίγονται να πάρουν το παχυλό μερίδιο της κληρονομιάς, το δίλημμα είναι τεράστιο.


Did You Hear About The Morgans?
Η Meryl (Sarah Jessica Parker) και ο Paul Morgan (Hugh Grant) είναι ένα απόλυτα επιτυχημένο, κοσμικό ζευγάρι που ζει στο Manhattan. Οι σχεδόν τέλειες ζωές τους, παρόλα αυτά, έχουν ένα ψεγάδι: τον ίδιο τους το γάμο που πάει κατά διαόλου. Σύντομα, όμως, θα συμβεί κάτι που θα τους πάρει και θα τους σηκώσει κυριολεκτικά! Θα γίνουν μάρτυρες ενός φόνου, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο στόχαστρο ενός πληρωμένου δολοφόνου. Αμεσα λοιπόν τίθενται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αναγκάζοντας τους Morgans να αποχωριστούν τη λατρεμένη τους Νέα Υόρκη για μία άσημη πόλη στο Wyoming. Με τη σχέση τους να βρίσκεται στα όρια και τη νέα τους ζωή να τους σπρώχνει ακόμα περισσότερο στα άκρα έχουν δύο επιλογές: είτε να το διαλύσουν πανηγυρικά ή να προσπαθήσουν να αναθερμάνουν το γάμο τους.


A Serious Man
Βρισκόμαστε το 1967, σε κάποια μεσοδυτική πολιτεία των Η.Π.Α.. Μέσα σε έναν κόσμο που μοιάζει να τα έχει βάλει προσωπικά μαζί του, ο καθηγητής φυσικής ενός ήσυχου πανεπιστημίου, Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα απανωτά χτυπήματα. Αρχικά, η γυναίκα του Judith (Sari Lennick) τον παρατά για έναν από τους πιο ξιπασμένους συναδέλφους του, τον Sy Ableman (Fred Melamed). Ο άνεργος αδερφός του Larry, Arthur (Richard Kind), κοιμάται στον καναπέ, έχοντας έναν απείθαρχο γιο (Aaron Wolf) που κάνει συνεχώς κοπάνες από το σχολείο και μία κόρη(Jessica McManus) του ξαφρίζει το πορτοφόλι μαζεύοντας λεφτά για ρινοπλαστική επέμβαση.
Όσο ο Arthur γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος, ο Larry βλέπει την πρώην σύζυγο να ξαναφτιάχνει μακάρια τη ζωή της. Αλλά τα μαρτύρια του δεν τελειώνουν εδώ. Κάποιος ανώνυμος επιστολογράφος προσπαθεί να σαμποτάρει την καριέρα του στο πανεπιστήμιο, ενώ ένας φοιτητής απειλεί να τον μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση την ώρα που προσπαθεί να τον δωροδοκήσει για να περάσει το μάθημα. Και μέσα σ' όλα, υπάρχει και η γειτόνισσα, που τον βασανίζει κάνοντας ηλιοθεραπεία γυμνή. Ύστερα απ' όλα αυτά, πώς θα μπορέσει να βρει ισορροπία στη ζωή του και να γίνει ένας αξιοπρεπής άνθρωπος;


Sherlock Holmes
Η ευστροφία του είναι παροιμιώδης, αντίστοιχα με τις φονικές του δεξιότητες στη μάχη σώμα με σώμα. Είναι ο θρυλικός ντετέκτιβ Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) που μπορεί να λύσει οποιαδήποτε υπόθεση, όσο περίπλοκη κι αν φαίνεται. Στο πλευρό του βρίσκεται πάντοτε ο πιστός βοηθός του Dr. John Watson (Jude Law). Η επόμενη υπόθεση που αναλαμβάνουν όμως αποτελεί μία πρωτόγνωρη πρόκληση. Ο ανάλογης ευφυΐας με τον Holmes, Λόρδος Blackwood (Mark Strong), απειλεί ότι πολύ σύντομα θα καταστρέψει ολόκληρη τη Βρετανία. Έτσι, ένα ανελέητο παιχνίδι με το χρόνο ξεκινά και ο Holmes με τον Watson θα πρέπει να υπερβούν εαυτούς σε μία υπόθεση που κρύβει παντού εκπλήξεις.


Agora
Αίγυπτος υπό Ρωμαϊκή κατοχή, 391 μ.Χ. Η Υπατία (Rachel Weisz) είναι διάσημη νεοπλατωνική φιλόσοφος και μαθηματικός, εκπρόσωπος ενός κόσμου που σιγά-σιγά σβήνει. Ο Χριστιανισμός ισχυροποιείται συνεχώς, την εποχή που η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία βρίσκεται πλέον στη δύση του μεγαλείου της. Ο Davus (Max Minghella) είναι σκλάβος της Υπατίας, που στρέφεται προς τη νέα θρησκεία προσδοκώντας να κερδίσει την ελευθερία του. Δε θα αργήσει όμως να καταλάβει πως είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα που υπηρετεί.


The Hurt Locker
Βαγδάτη, Καλοκαίρι του 2004. Οι μισές και πλέον απώλειες του αμερικανικού στρατού οφείλονται σε (αυτοσχέδιες ή μη) βόμβες, ενώ χιλιάδες είναι και οι Ιρακινοί που βρίσκουν εξαιτίας τους το θάνατο. Η επίλεκτη ομάδα πυροτεχνουργών του αμερικανικού στρατού μένει ακέφαλη, όταν ο αρχηγός της σκοτώνεται σε αποστολή ρουτίνας. Τη θέση του αναλαμβάνει με ανεξήγητη χαρά ο William James (Jeremy Renner). Οι παράτολμες μέθοδοι που υιοθετεί στις αποστολές τον κάνουν να μοιάζει απερίσκεπτος και ριψοκίνδυνος στα μέλη της υπόλοιπης ομάδας και ειδικότερα στους J.T. Sanborn (Anthony Mackie) και Owen Eldridge (Brian Geraghty). Μέσα στη δίνη του πολέμου και με το κλίμα να είναι φορτισμένο μεταξύ των μελών της, η ομάδα καλείται να καθαρίσει την ευρύτερη περιοχή εντός 38 ημερών.


Police, Adjective
Ο Cristi (Dragos Bucur) είναι ένας αστυνομικός που αρνείται να συλλάβει ένα νεαρό άνδρα, επειδή προσέφερε χασίς σε δύο φίλους του από το σχολείο, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω πράξη τιμωρείται από τη ρουμανική νομοθεσία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του αστυνομικού, δε θέλει να φέρει ως βάρος στη συνείδησή του ότι καταστρέφει το μέλλον ενός νέου για ένα παράπτωμα σαν κι αυτό, ειδικά από τη στιγμή που πιστεύει ότι ο σχετικός νόμος πρόκειται να καταργηθεί. Ο προϊστάμενός του όμως δε συμμερίζεται το σκεπτικό αυτό.


Where The Wild Things Are
Ο Max (Max Records) είναι ένα ατίθασο αλλά γλυκύτατο αγοράκι, το οποίο θέλει ό,τι λίγο πολύ αποζητούν όλοι οι συνομήλικοί του: να περνά καλά όλη την ώρα. Ύστερα από ένα δυσάρεστο περιστατικό στο σπίτι με τη μητέρα του (Catherine Keener) και το φίλο της (Mark Ruffalo), ο Max θα δραπετεύσει με τη δύναμη του μυαλού του. Σύντομα θα βρεθεί σε μία βάρκα, η οποία τον οδηγεί σε ένα νησί που κατοικείται από θηριώδη, άγρια πλάσματα. Αυτά θα τον ανακηρύξουν βασιλιά τους και εκείνος τους υπόσχεται πως θα κατασκευάσει ένα ιδανικό μέρος όπου συμβαίνουν μόνο όσα θέλει κάποιος να συμβούν. Το βασίλειο του Max είναι ο μαγικός άλλα όχι και τόσο εύκολος στη διακυβέρνηση κόσμος που επινοεί. Είναι η αναγκαία αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα και η ακόμα πιο αναγκαία ονειροπόληση, προκειμένου να μάθει να ζει στον πραγματικό κόσμο.


The Road
Σε ένα αυθαίρετο τοπίο καταστροφής, πατέρας και γιος προσπαθούν να επιβιώσουν ψάχνοντας για τροφή, έχοντας στο κατόπι τους, το κρύο, τη μοναξιά και μερικούς επιζήσαντες κανίβαλους. Η μητέρα δεν είχε το κουράγιο και παραδόθηκε στην απελπισία της. Έτσι οι δυο τους παλεύουν μόνοι τους για την ύπαρξή τους, έχοντας βάλει ως πορεία τούς τον νότο, οπού τα πράγματα ίσως είναι καλύτερα. Ο πατέρας είναι υπερβολικά καχύποπτος με κάθε άνθρωπό που συναντούν και ο γιος προσπαθεί να προσαρμοσθεί στα λεγόμενα του πατέρα του, αφού η πραγματικότητα γύρω του είναι η μόνη που γνωρίζει. Η μοναχική τους πορεία και η σχέση τους είναι τα μόνα πράγματα που τους κρατούν στη ζωή...


Guerrilla
Ο Steven Soderbergh («Erin Brockovich», «Traffic», «Ocean's Eleven/Twelve/Thirteen») αποφασίζει να κάνει μια ταινία για τον Che Guevara και την επαναστατική ζωή του, χωρίς καμία αμερικανική χρηματοδότηση. Με βασική πηγή τα ημερολόγιά του Che αλλά και συνεντεύξεις με ανθρώπους που πολέμησαν δίπλα του στην Κούβα και την Βολιβία προκύπτει μια ταινία συνολικά τεσσάρων ωρών με τον Benicio Del Toro στον πρωταγωνιστικό ρόλο. O Soderbergh την κόβει στα δύο, χωρίζοντας τα χρόνια της Κουβανέζικης επανάστασης από την τελευταία περίοδο της ζωής του μέχρι και τον θάνατό του Che και ονομάζει «The Argnetine» και «Guerilla» το πρώτο και το δεύτερο μέρος αντίστοιχα. Το «Guerilla» ξεκινά με την άφιξη του Che στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει με τον ΟΗΕ το 1964 και τελειώνει με την δολοφονία του στην Βολιβία το 1967. Στο cast συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Benjamin Bratt («Life In The Time Of Cholera», «Traffic») και η Franka Potente («Run, Lola, Run»).


Good
Ο John Halder είναι καθηγητής της Γερμανικής λογοτεχνίας και ζει στην Γερμανία στο παραπέντε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η καθημερινότητά του ορίζεται από μία νευρωτική σύζυγο, δύο απαιτητικά παιδιά και μία μητέρα που πάσχει από εκφυλιστική άνοια. Ο Halder, ένας πραγματικά 'καλός' και πράος άνθρωπος, προσπαθεί να ξορκίσει τα στοιχειά της προσωπικής του ζωή μέσα από το βιβλίο του που επιχειρηματολογεί υπέρ της ευθανασίας και που ξαφνικά βρίσκει θέση σε μία λίστα αναγνωσμάτων προορισμένων να υποστηρίξουν την προπαγάνδα των Ναζί. Το γεγονός του φέρνει μία απρόσμενη δημοσιότητα και ευημερία αλλά παράλληλα τον οδηγεί ενώπιον αποφάσεων που ενδέχεται να καταστρέψουν ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος.


Cheri
Βρισκόμαστε στο Παρίσι, στα χρόνια πριν από τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο όπου μια φαινομενικά ρομαντική ιστορία, αποτελεί σκάνδαλο για τα μέτρα εκείνης της εποχής. Η Lea είναι μια 'εταίρα', μια γυναίκα που προσφέρει την αγάπη της στους άντρες με το κατάλληλο αντίτιμο. Κάποια στιγμή όμως αντιλαμβάνεται πως αν και εξακολουθεί να παραμένει εκθαμβωτική, τα χρόνια περνούν και εκείνη 'μεγαλώνει'. Στο μεταξύ η Charlotte Pelouxe, 'συνάδελφός' της Lea που έχει πλέον αποσυρθεί νιώθει πως ο 19χρονος γιος της που ακούει στο ψευδώνυμο "Cheri" την έχει απογοητεύσει. Έτσι αποφασίζει να ζητήσει την βοήθεια της Lea προκειμένου να τον καθοδηγήσει και να τον μυήσει στα.... μυστικά των γυναικών. Μόνο που τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο γιατί Lea και Cheri ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Η Charlotte όμως έχει άλλα σχέδια, αφού επιδιώκει να 'προξενέψει' τον γιο της σε μια κοπέλα της ηλικίας του. Το 'παράνομο' ζευγάρι αν και γνωρίζει εξαρχής πως μια τέτοια σχέση δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ, έρχεται αντιμέτωπο με τον πόνο του χωρισμού, και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα.


The Eclipse
Ο Michael εργάζεται ως οδηγός για το φεστιβάλ Λογοτεχνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη του. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντών του γνωρίζει τη Lena, μια πετυχημένη συγγραφέα ιστοριών τρόμου και την ερωτεύεται. Για να προχωρήσει όμως στη ζωή του, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, που τον τραβούν πίσω (κυριολεκτικά!)...
Ιδιότυπο κράμα θρίλερ και δραματικής κομεντί, το «The Eclipse» είναι μια καθαρά 'ιρλανδική ταινία'. Στοιχεία χαρακτηριστικά της ιρλανδικής κουλτούρας κάνουν την εμφάνιση τους στο φιλμ. Φαντάσματα, ξεκαθάρισμα λογαριασμών δια της... πυγμαχικής οδού , η θρησκεία πανταχού παρούσα, είτε υπό την μορφή συμβόλου μέσα στο κάδρο, είτε συνοδεύοντας μουσικά τα δρώμενα κι άλλα πολλά, ενταγμένα μέσα στην ιστορία, όχι τοποθετημένα σαν ξέμπαρκες φολκλορικές πινελιές. Ίσως βέβαια τα horror elements θα μπορούσαν να παραλειφθούν, καθώς, αν και λειτουργικά, δείχνουν παράταιρα ως προς το συνολικό ύφος του φιλμ, το οποίο θα λειτουργούσε καλύτερα ως 'αγνή' δραματική κομεντί. Ακόμα κι έτσι, το φιλμ παραμένει ένα αξιοπρεπέστατο δείγμα κινηματογράφου!


Mary And Max
Η Mary Daisy Dinkle είναι 8 χρονών και ζει στην Αυστραλία. Ολόκληρη η ζωή της θα μπορούσε να περιγραφεί σαν μια απόχρωση του καφέ (κυριολεκτικά, αφού ο ιδιοφυής animator Adam Elliot έχει δώσει μια καφετί απόχρωση στο περιβάλλον της): χωρίς ποικιλία, χωρίς φίλους, σε μια διαλυμένη οικογένεια που την παραμελεί, περνάει τις μέρες της μέσα στη μοναξιά, παρατηρώντας με περιέργεια τον κόσμο γύρω της, χωρίς όμως να έχει κάποιον δίπλα της για να της λύσει τις απορίες της ζωής.
Ο κύριος Max Horowitz (η αγνώριστη φωνή του Philip Seymour Hoffman) ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι 45 χρονών, κι η ζωή του θα μπορούσε να περιγραφεί σαν μια απόχρωση του γκρίζου: μοναχική, μονότονη, θλιβερή, περνάει την καθημερινότητά του ανάμεσα στις συναντήσεις των 'Ανώνυμων Φαγάδων' και σε κρίσεις πανικού που οφείλονται εν μέρει στο σύνδρομο Asperger's από το οποίο πάσχει. Η Νέα Υόρκη (συγκλονιστικά σχεδιασμένη σαν μια σκοτεινή, θλιβερή, σχεδόν γοτθικής αισθητικής μεγαλούπολη) είναι γι' αυτόν μια μουντή, καταθλιπτική αποθήκη ψυχών γεμάτη ιδιόρρυθμους κατοίκους τους οποίους ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει.
Η μικρή Mary εντελώς τυχαία θα βρει τη διεύθυνση του άγνωστού της Max και θα του στείλει ένα γράμμα, λέγοντάς του όλες τις μικρές καθημερινές ανοησίες που θα μοιραζόταν με κάποιον φίλο -αν είχε. Ο Max, παρόλη την έκπληξή του, θα της απαντήσει, γεμίζοντας το γράμμα με όλες τις σκέψεις του που μέχρι τώρα μοιραζόταν μόνο με τον εαυτό του και τον φανταστικό του φίλο. Αυτή η sui generis φιλία δι' αλληλογραφίας που ξεκίνησε κατά τύχη θα συνεχιστεί με επιμονή για πάνω από 20 χρόνια, γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αποκαλύψεις, χαρές κι απογοητεύσεις.


Biutiful
Ο Uxbal (Javier Bardem) είναι ένας απατεώνας που η τύχη τον φέρνει αντιμέτωπο με έναν παιδικό του φίλο, ο οποίος είναι πλέον αστυνομικός. Η νέα ταινία του Μεξικανού Alejandro Gonzalez Inarritu είναι η πρώτη χωρίς το μέχρι πρότινος φίλο και συνεργάτη του Guillermo Arriaga, με τον οποίο τα 'έσπασαν' κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Babel». Έτσι, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον το ανορθόγραφο «Biutiful», κατά το οποίο η σπονδυλωτή αφήγηση φαίνεται πως εγκαταλείπεται. Η πλοκή της ταινίας που έχει γνωστοποιηθεί ως τώρα κάθε άλλο παρά εντυπωσιάζει, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο Inarritu μπορεί να επαναλάβει μία δουλειά αναλόγου επιπέδου με τα πρώτα δείγματα γραφής του («Amores Perros», «21 Grams»).


Lucky Luke
Η Daisy Town, η γενέτειρα του Lucky Luke (Jean Dujardin), μαστίζεται από τη δράση διαβόητων κακοποιών στοιχείων, όπως ο Jesse James (Melvil Poupud), o Billy The Kid (Michael Youn) κι ο Pat Poker (Daniel Prevost). Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Πρόεδρος αναθέτει στον Lucky Luke να επαναφέρει την τάξη και την ασφάλεια στην πόλη, το μέρος όπου του φέρνει στην επιφάνεια τραυματικές αναμνήσεις από τη δολοφονία των γονιών του. Ο άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του αλλά δεν έχει σκοτώσει ποτέ ως τώρα, καλείται να ανταποκριθεί σε δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις: από τη μία το πάθος του για εκδίκηση και δικαιοσύνη κι από την άλλη ο έρωτάς του για την τραγουδίστρια του saloon, την πανέμορφη αλλά αινιγματική Belle (Alexandra Lamy).



(για περισσότερα, μπείτε στο: www.cinemanews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: