Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρόεδρο των ΗΠΑ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, για τις «εξέχουσες προσπάθειές του να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων» .

Στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές του υπέρ της μείωσης των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, καθώς και τη διπλωματική του δραστηριότητα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης.

Τα εν λόγω θέματα αποτέλεσαν βασικούς στόχους του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ από την αρχή της θητείας του, τον Ιανουάριο.

Το βραβείο, ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παραδοθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Υπήρχαν 205 υποψηφιότητες για το βραβείο φέτος, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Τσβανγκιράι της Ζιμπάμπουε, ο Κινέζος αντικαθεστωτικός Χου Τζιά, ο πρίγκηπας Γκαζί μπιν Μοχάμαντ της Ιορδανίας και η Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας, Σίμα Σαμάρ.

«Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει καταφέρει κάποιος να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στο βαθμό που το έκανε ο Ομπάμα, δίνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο» είπε η επιτροπή. «Η διπλωματία του βασίζεται στην αρχή ότι αυτοί που ηγούνται του κόσμου πρέπει να το κάνουν στηριζόμενοι πάνω σε αρχές τις οποίες συμμερίζεται η πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη».

«Ο Ομπάμα έχει, σαν πρόεδρος, δημιουργήσει ένα νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική. Η 'πολυμερής' διπλωματία έχει αποκτήσει ξανά εξέχουσα θέση, με έμφαση στο ρόλο που παίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή ιδρύματα».

Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ (οι άλλοι δύο ήταν ο Θίοντορ Ρούζβελτ, το 1906 και ο Γούντροου Γουΐλσον, το 1919. Επίσης, ο Τζίμι Κάρτερ το είχε κερδίσει το 2002, όντας πρώην πρόεδρος) που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης, σε μία επιλογή που αιφνιδίασε τους παρατηρητές, καθώς ανέλαβε καθήκοντα μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε με ταπεινότητα την είδηση για την απονομή στον ίδιο του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ο πρόεδρος δέχθηκε με ταπεινότητα την επιλογή του από την επιτροπή» απονομής των Νόμπελ, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Ρόμπερτ Γκιμπς τηλεφώνησε στον Λευκό Οίκο και ξύπνησε τον Αμερικανό πρόεδρο για να του ανακοινώσει την είδηση λίγο πριν από τις 06:00 τοπική ώρα, περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ στις 05:00 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Στον Ομπάμα δεν έγινε ως είθισται το παραδοσιακό τηλεφώνημα από την επιτροπή απονομής των Νόμπελ για να του ανακοινωθεί ότι κέρδισε το φετεινό βραβείο, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής της επιτροπής απονομής των Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ.

«Δεν πρέπει κανείς να ξυπνήσει έναν πρόεδρο στο μέσον της νύχτας», διευκρίνισε ο Γιάγκλαντ σε δημοσιογράφους.

Συνήθως η επιτροπή ενημερώνει τηλεφωνικώς αυτόν που τιμήθηκε με το βραβείο περίπου μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της.

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν μείνει έκπληκτοι από την ανακοίνωση αυτή ανέφερε το Ρόιτερ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τον ανώτερο σύμβουλο του Ομπάμα Ντέιβιντ Άξελροντ. «Όπως κι εμείς», απάντησε αυτός.

Σε δηλώσεις που έκανε στο NSNBC ο Άξελροντ σχολίασε εξάλλου ότι ήταν μια αναπάντεχη τιμή για τον πρόεδρο και μια επιβεβαίωση του έργου του όσον αφορά τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η κλιματική αλλαγή.

Στην ερώτηση αν ο Ομπάμα θα μεταβεί στο Όσλο για την τελετή απονομής του Νόμπελ, ο Άξελροντ απάντησε: «Όλα αυτά τα μαθαίνουμε τώρα, επομένως δεν γνωρίζω τί θα κάνουμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Υποθέτω πως ναι, αλλά δεν ξέρω».

Περηφάνεια για τον Ομπάμα δήλωσαν παράλληλα ότι αισθάνονται οι συγγενείς του Αμερικανού προέδρου την Κένυα.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το βραβείο για τον Μπαράκ. Είναι μια μεγάλη τιμή», δήλωσε ο θείος του Σαΐντ Ομπάμα, ο οποίος ζει στο χωριό Κογκέλο στη δυτική Κένυα μαζί με τη θετή γιαγιά του Ομπάμα, Σάρα.

«Το βραβείο αυτό αποτελεί πράγματι άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα στην λαμπρή δημόσια σταδιοδρομία σου και αναγνώριση της συμβολής σου στο καλό της ανθρωπότητας», αναφέρει παράλληλα ο Κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Ομπάμα.



(για ολόκληρο το άρθρο, μπείτε στο: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_09/10/2009_301398)

Δεν υπάρχουν σχόλια: