Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Μικρά Κινηματογραφικά Νέα

Σκηνοθέτης ο Ρέιφ Φάινς



Ο Σέξπιρ «φοριέται» τελευταία στο Χόλιγουντ, αφού μετά τους Πατσίνο και Χόπκινς που φλερτάρουν με το βασιλιά Λιρ, ακόμα ένας διάσημος πρωταγωνιστής ετοιμάζεται να καταπιαστεί με σεξπιρικό έργο και μάλιστα στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Ο λόγος για τον Ρέιφ Φάινς, που άλλωστε έχει επανειλημμένως ερμηνεύσει σεξπιρικούς χαρακτήρες στο σανίδι. Ο δημοφιλής συμπρωταγωνιστής φέτος της Γουίνσλετ στα «Σφραγισμένα Χείλη», ήδη ψάχνει χρηματοδότη, αλλά και τα κατάλληλα μέρη για να γυρίσει για το σινεμά την ιστορία του Κοριολανού, του χαρισματικού όσο και αλαζονικού Ρωμαίου στρατηγού, που παρακινημένος από την υπέρμετρα φιλόδοξη μητέρα του επιχειρεί να κατεβεί στον πολιτικό στίβο και να διεκδικήσει μια θέση στη ρωμαϊκή Σύγκλητο. Τελικά όμως, η πολιτική γίνεται η πολεμική μηχανή που θα κατορθώσει να εξοντώσει τον ατρόμητο πολεμιστή, αφού η ενασχόλησή του με τα κοινά σηματοδοτεί την απαρχή της πτώσης του. Ο Φάινς αναμένεται να ενσαρκώσει ο ίδιος τον αυτοκαταστροφικό ήρωα της ομώνυμης σεξπιρικής τραγωδίας, που -μεταξύ άλλων- θεωρείται κλασική πραγματεία επάνω στον τρόπο που η εξουσία σταδιακά διαφθείρει αυτούς που την ασκούν, ενώ για το ρόλο της μητέρας του, Βολούμιας, προορίζεται η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.


Φέιθφουλ στο πανί



Στον κινηματογράφο μεταφέρεται η ζωή της ιέρειας της ροκ Μάριαν Φέιθφουλ. Από την απόλυτη επιτυχία της δεκαετίας του 1960 δίπλα στον Τζάγκερ και τους Rolling Stones, την άβυσσο των ναρκωτικών και τους δρόμους του Λονδίνου έως την αναγέννηση της δεκαετίας του '80 και την αναγνωρισμένη πορεία στη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο και το σινεμά. Την κινηματογραφική μεταφορά αποκάλυψε η ίδια η Μάριαν Φέιθφουλ, η οποία έχει συγκινήσει, επηρεάσει και εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες στη μακρά πορεία της. Η ταινία θα βασιστεί στην αυτοβιογραφία που εξέδωσε η Φέιθφουλ το 1994. Η αειθαλής Βρετανίδα ρόκερ, η οποία κυκλοφορεί τον 22ο δίσκο της καριέρας της, αναφέρει ότι έχει βρει τον σκηνοθέτη που εμπιστεύεται να μεταφέρει τη ζωή της στη μεγάλη οθόνη, χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά του. Ωστόσο, για την κινηματογραφική εκδοχή της λέει ότι δεν θέλει να έχει λόγο στην επιλογή της. Αρκετά με το casting της αγαπημένης του Robin Hood. Ποια θα σκεφτόσασταν ως πιο κατάλληλη να ενσαρκώσει αυτήν τη Μάριαν;

Ένα και "Tο Aυτό"!



Αφού είδαμε και τους «μη κινηματογραφήσιμους» Watchmen στο σινεμά, δε μας σοκάρουν πλέον εύκολα οι αλλόκοτες ιδέες των στούντιο, που φιλοδοξούν να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη διάφορες άκρως αντι-κινηματογραφικές ιστορίες. Αυτήν τη φορά η Warner έβαλε στο μάτι το It (Το Αυτό) του Στίβεν Κινγκ, ένα χιλίων και πλέον σελίδων μυθιστόρημα, που θα προσαρμοστεί σεναριακά από τον Ντέιβ Κάγκανιτς (The Invasion). Πρωταγωνιστές της ιστορίας μια ομάδα παιδικών φίλων. Οι μικροί ήρωες αντιμετωπίζουν τη φρίκη και τον εφιάλτη στα έντεκά τους χρόνια, καθώς δίνουν μάχη με «το αυτό» (το υπέρτατο κακό που δεν περιγράφεται με λέξεις). Όταν ξανασυναντιούνται μετά από 25 χρόνια επιχειρούν να απαλλαγούν μια και καλή από αυτό. Το «Αυτό» είναι ο φόβος-τρόμος που όλοι κρύβουμε μέσα μας-από την παιδική μας κιόλας ηλικία μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής μας-και που αρνείται να φύγει . Το «Αυτό» παίρνει κάθε φορά και άλλη μορφή, στοιχειώνοντας όχι μόνο τα όνειρα των ηρώων αλλά και την καθημερινή ζωή τους. Σε αυτό το βιβλίο του Κινγκ, ενός συγγραφέα που αριθμεί δεκάδες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές των ιστοριών του, είχε βασιστεί η ομώνυμη μίνι σειρά του σκηνοθέτη Τόμι Λι Γουάλας το 1990. Θεωρούμε πάντως, ότι είναι πολύ πιο δύσκολη η κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος τέτοιας κλίμακας, με σύνθετους χαρακτήρες και λογοτεχνικές πολυπλοκότητες που πρέπει να συμπυκνωθούν σε ένα δίωρο ή τρίωρο θρίλερ. Ο χρόνος θα δείξει?

Πηγή: cinemag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: