Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Τα βραβεία του φεστιβάλ Βερολίνου


Η ταινία «Nader And Simin, A Separation» (Ναντέρ και Σιμίν, ένας Xωρισμός) του Asghar Farhadi από το Ιράν, απέσπασε το Σάββατο τη Χρυσή Άρκτο στο 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, προκαλώντας χειροκροτήματα και επιφωνήματα επιδοκιμασίας από το κοινό. Ο Farhadi, που είχε κερδίσει πριν από δύο χρόνια στο Βερολίνο την Αργυρή Άρκτο, αναχώρησε φέτος από το Βερολίνο με το σημαντικότερο βραβείο του Φεστιβάλ, για μια ταινία με θέμα το χρονικό του διαζυγίου ενός ζευγαριού στο Ιράν και τις απρόβλεπτες συνέπειες που αυτό επιφέρει.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας παρέλαβε το βραβείο του από την πρόεδρο της επιτροπής Isabella Rosselini, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για τη νίκη του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν περίμενε πως τόσο σύντομα (μετά το 2009) θα ξανανέβαινε στη σκηνή του Berlinale Palast. Απευθυνόμενος στο κοινό ο Farhadi δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον συμπατριώτη του σκηνοθέτη Jafar Panahi (που βρίσκεται τιμωρημένος με φυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό), ενώ αφιέρωσε το βραβείο στον Ιρανικό λαό.

Το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο της βραδιάς, η Αργυρή Άρκτος (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) ανέλαβε να απονείμει ο σκηνοθέτης Guy Maddin. Το όνομα στο φάκελο δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού το «The Turin Horse» (Το Άλογο από το Τορίνο) του Bela Tarr ήταν από τις ταινίες της φετινής Berlinale που απέσπασαν ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του και αρνήθηκε ευγενικά να κάνει κάποια δήλωση.

Η Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας πήγε στον Γερμανό Ulrich Kohler για την ταινία «Sleeping Sickness» (Ασθένεια του Ύπνου), μια συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας. Ο Ulrich Kohler παρέλαβε το βραβείο και (εκτός από τις τυπικές ευχαριστίες και μια συγκινητική αναφορά στους γονείς του) θυμήθηκε ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο η παραγωγή της ταινίας είχε συναντήσει προβλήματα σε βαθμό που είχε αρχίσει να σκέφτεται μήπως τελικά δεν θα καταφέρει να την ολοκληρώσει.

Την Αργυρή Άρκτο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία απένειμε το μέλος της κριτικής επιτροπής, Nina Hoss, σε όλες τις γυναίκες ηθοποιούς (actress ensemble) της ταινίας «Nader And Simin, A Separation» από το Ιράν. Η ανακοίνωση του βραβείου προκάλεσε δυνατά χειροκροτήματα στο Berlinale Palast ενώ στη σκηνή για την παραλαβή ανέβηκαν οι πρωταγωνίστριες Sareh Bayat και η Sarina Farhadi, που με σεμνότητα ευχαρίστησαν το κοινό που στήθηκε στις ουρές για να δει την ταινία, αλλά και το σκηνοθέτη τους που μόχθησε για τη δημιουργία της.

Αμέσως μετά η Αργυρή Άρκτος για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία απονεμήθηκε σε όλους τους άνδρες ηθοποιούς (actors ensemble) της ίδιας ταινίας. Στη σκηνή ανέβηκαν οι Peyman Moadi, Ali-Asghar Shahbazi και Babak Karimi οι οποίοι ευχαρίστησαν το σκηνοθέτη Αsghar Farhadi και την κριτική επιτροπή που επέλεξε να μην βραβεύσει μόνο ένα ηθοποιό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο και τα δύο βραβεία ερμηνείας να καταλήγουν στην ίδια ταινία, ενώ ακόμα πιο σπάνιο να επιλέγει η κριτική επιτροπή τη βράβευση του συνολικού cast μιας ταινίας.

Η Αργυρή Άρκτος σεναρίου απονεμήθηκε στον Joshua Marston και τον Andamion Murataj για το εξαιρετικό σενάριο του «The Forgiveness Of Blood» (Η Συγχώρεση του Αίματος) από την Αλβανία. Ο Joshua Marston από το βήμα αφιέρωσε το βραβείο στην Αλβανία και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην συγγραφή του σεναρίου με τις ιδέες τους και τις συμβουλές τους.
Τέλος η Αργυρή Άρκτος Καλλιτεχνικής Συμβολής απονεμήθηκε εξ’ ημισείας στον Wojciech Staron, διευθυντή φωτογραφίας και στην Barbara Enriquez για τον σχεδιασμό παραγωγής του Ισπανικού φιλμ «El Premio». Το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ για την καινοτόμο κινηματογραφική προσέγγιση απονεμήθηκε στη Γερμανική ταινία «If Not Us Who» (Αν Όχι Εμείς Ποιος;) του Andres Veiel ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή για την παραλαβή.

Το βραβείο για την καλύτερη πρώτη ταινία (ανάμεσα σε 34 ταινίες από όλα τα τμήματα του Φεστιβαλ) απονεμήθηκε στην ταινία «On The Ice» (Στον Πάγο) του Andrew Okpeaha MacLean από την Αλάσκα. Η ίδια επιτροπή απένειμε ειδικές μνείες στις ταινίες «The Guard» (Ο Φύλακας)του John Michael McDonagh από την Ιρλανδία και «Die Vaterlosen» (Χωρίς Πατέρα) της Marie Kreutzer.

Οικοδεσπότες της τελετής απονομής των βραβείων της 61ης Berlinale ήταν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Dieter Kosslick και η Anke Engelke, που έφεραν σε πέρας τα καθήκοντά τους με το απαραίτητο χιούμορ, ενώ ξεκίνησαν την βραδιά με μερικές αναφορές στις τελευταίες 10 ημέρες και τις επιτυχίες της φετινής διοργάνωσης. Λίγο πριν της απονομές ένα κενό κάθισμα τοποθετήθηκε στη σκηνή, ενώ ο διευθυντής του φεστιβάλ Dieter Kosslick αναφέρθηκε στον Ιρανό σκηνοθέτη Jafar Panahi (τιμητικό μέλος της κριτικής επιτροπής) και την ειρηνική διαμαρτυρία που έγινε στο κόκκινο χαλί κατά την προβολή της ταινίας του «Offside»..

Της τελετής απονομής προηγήθηκε το απαραίτητο «Κόκκινο χαλί» με την προσέλευση διαγωνιζομένων αλλά και καλεσμένων της Berlinale. Όλοι οι παριστάμενοι, διάσημοι και ανερχόμενοι έβαλαν το καλύτερό τους χαμόγελο και πόζαραν για τους φωτογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην άτυπο «διαγωνισμό» του κόκκινου χαλιού την παράσταση έκλεψε με διαφορά η λαμπερή Diane Kruger (βρέθηκε στη Berlinale για την ταινία «Unknown») φορώντας ένα εντυπωσιακό εξώπλατο λευκό φόρεμα.

Το κινηματογραφικό ραντεβού στο Βερολίνο ανανεώνεται για το Φεβρουάριο του 2012, για την 62η διοργάνωση της Berlinale. Ως τότε μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη φετινή διοργάνωση και ρεπορτάζ από όσα συνέβησαν στο Βερολίνο στο αφιέρωμα του CinemaNews.gr που βρέθηκε στο Φεστιβάλ των Χρυσών Άρκτων!

(του Θανάση Γεντίμη)

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: