Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Στην τελική ευθεία για τα Όσκαρ


Το κόκκινο χαλί έχει στρωθεί έτοιμο να υποδεχτεί για ακόμη μια χρονιά όλη την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ σε μια λαμπερή βραδιά γεμάτο γκλαμουρ αλλά και αγωνία
Μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου θα παρευρεθούν για να παραδώσουν τα βραβεία στους νικητές. Ανάμεσά τους ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Τομ Χανκς, ο Χάρισον Φορντ, η Νικόλ Κίντμαν, ο Τζορτζ Κλούνι, και η Έλεν Μίρεν και Φόρεστ Γουίτακερ, περσινοί νικητές στις κατηγορίες των Πρώτου Γυναικείου και Πρώτου Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα.
Λίγες ώρες πριν την ογδοηκοστή απονομή των Οscar λοιπόν τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το ποιος θα φύγει κρατώντας το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Οι υπεύθυνοι για την τελετή ανακουφιστήκαν όταν είδαν τους σεναριογράφους να σταματούν τις κινητοποιήσεις τους εγκαίρως και έτσι η τελετή θα γίνει κανονικά. Υπάρχουν κάποια προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσε η απεργία, όμως ο πρόεδρος της Ακαδημίας φιλοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν: "Δεν μας πειράζει να δουλεύουμε υπερωρίες για τις επόμενες μέρες, αρκεί να είναι όλα στην εντέλεια".

Οι προβλέψεις για τους νικητές
Σκληρή μάχη για την κατηγορία της καλύτερης ταινίας θα δοθεί ανάμεσα στην ταινία των αδερφών Κοεν ¨¨Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους¨¨ η οποία έχει σαρώσει τα βραβεία όλων των σωματείων και δε θα είναι έκπληξη η επικράτησή της, και στην ταινία του Πολ Τομας Αντερσον ¨¨ Θα χυθεί αίμᨨ η οποία ποντάρει για την νίκη της στην συγκλονιστική ερμηνεία του Ντανιελ Ντει Λιούις. Καλες όμως προοπτικές έχει και η ταινία "Εξιλέωση", η οποία δεν διεκδικεί κάποιο άλλο από τα μεγάλα βραβεία και ίσως αποζημιωθεί. Τα "Juno" και "Μάικλ Κλέιτον" είναι τα προφανή αουτσάιντερ και μάλλον πρέπει να αρκεστούν σε νίκες σε μικρότερες κατηγορίες.

Οι αδερφοί Κοέν για το "Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους" είναι το φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, με τον Πολ Τόμας 'Αντερσον να είναι επίσης πιθανός νικητής. Όσον αφορά τους άλλους υποψηφίους, τα "Juno" και "Μάικλ Κλέιτον" μάλλον δε θα χαρίσουν στους σκηνοθέτες τους το αγαλματάκι, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τα μεγάλα ονόματα των φαβορί. Τέλος, παρόλο που ο Τζούλιαν Σνάμπελ, του "Το σκάφανδρο και η πεταλούδα", έχει εντυπωσιάσει με τη δουλειά του, η ταινία δε συγκέντρωσε το απαραίτητο κοινό για να στηρίξει μια νίκη.

Στις κατηγορίες ηθοποιών, και συγκεκριμένα σε αυτήν του Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θεωρείται το αδιαμφισβήτητο φαβορί, γεγονός που παραδέχθηκε και ο συνυποψήφιός του Τζορτζ Κλούνι. Έχει κερδίσει ό,τι βραβείο υπάρχει και οι κριτικές είναι διθυραμβικές για τη μεγαλειώδη παρουσία του στην ταινία. Πάντως, σε περίπτωση που γίνει η έκπληξη, αυτοί που μπορούν να "κλέψουν" από τον Ντέι Λιούις το Όσκαρ είναι ο Τζόνι Ντεπ για το "Sweeney Todd" (ερμηνεία που έχει ήδη χαρίσει Χρυσή Σφαίρα στον ηθοποιό) ή ο Τζορτζ Κλούνι για το "Μάικλ Κλέιτον".

Η μάχη στην κατηγορία Πρώτου Γυναικείου Ρόλου είναι πιο ανοιχτή. Η Τζούλι Κρίστι για το δράμα "Το υστερόγραφο μιας σχεσης" συγκέντρωσε από νωρίς την προσοχή και φαινόταν ως το φαβορί, όμως η επικράτηση της Μαριόν Κοτιγιάρ στα βραβεία Bafta τής έδωσε νέα ώθηση, με αποτέλεσμα να απειλεί την 66χρονη Βρετανίδα ηθοποιό. Ιδιαίτερα συμπαθής και η Έλεν Πέιτζ του "Juno", η οποία ενδέχεται να κάνει την έκπληξη.

Δεν μας απομένουν λοιπόν παρά μόνο λίγες ώρες για να μάθουμε τους νικητές. Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: