Και φέτος το Θέατρο Badminton θα φιλοξενήσει κάποιες από τις πιο πλούσιες άλλα και εκκεντρικές παραστάσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.
Tiger Lillies Freakshow
13 - 23 Ιανουαρίου 2009
Ιστορίες για παράξενα όντα που ζούνε μέσα μας και ανάμεσά μας....
Ποιος ή πού είναι το φρικιό? Πόσο μικρός ή νάνος, πόσο μεγάλος ή γίγαντας πρέπει να είναι κάποιος για να κατανοήσει τον κόσμο και να γίνει κομμάτι του? Είναι έξι χέρια αρκετά για να στηρίξουν κάποιον που έχει ανάγκη; Πόσες καρδιές πρέπει να έχει μια γυναίκα για να αντέξει τo πεπρωμένο της; Είναι τα χέρια μας αρκετά μεγάλα για να κρατήσουν όσα επιθυμούμε; Πόσες κόκκινες μύτες του κλόουν πρέπει να φορέσουμε για να φανούμε αστείοι; Ή μήπως η μύτη μας πρέπει να είναι μεγάλη σαν την τέντα ενός τσίρκου; Ένα φρικιό μαγνητίζει το βλέμμα μας, επειδή δεν κολλάει σε αυτό που θεωρούμε νορμάλ. Μαγνητίζει επειδή μοιάζει με γίγαντα ή έχει τρία πόδια. Πολλές είναι όμως οι φορές που βλέπουμε κάτι, χωρίς να μπορούμε να το κατανοήσουμε πλήρως. Χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω από την επιφάνεια, κάτω από το δέρμα, να ψάξουμε βαθύτερα για να βρούμε την πραγματική ουσία...
Σ’ αυτό το σόου έχουμε συγκεντρώσει όλων των ειδών τους freaks, τον «Ονειροπόλο», τον Tommy τον Φιλάργυρο, την Amanda με τα πιο Μακριά Μαλλιά του κόσμου, τις Σιαμαίες Αδελφές Hilton και πολλούς άλλους...
Το Tiger Lillies Freakshow είναι σαν ένα κοφτερό μαχαίρι που από τη μια σκίζει το περιτύλιγμα και αποκαλύπτει τα γλυκά και τα ωραία και από την άλλη σκάει ένα ροζ μπαλόνι μπροστά στα μούτρα σας. Και στις δύο περιπτώσεις η μουσική των Tiger Lillies πρωταγωνιστεί.
Και το …μαχαίρι ονομάζεται Martyn Jacques!
Sebastiano Toma
σκηνοθέτης, σκηνογράφος.
Με πρεμιέρα
...Τρίτη και 13 Ιανουαρίου 2009
το Θέατρο Badminton παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη του παραγωγή γιορτάζοντας τα 20ά γενέθλια του πιο αγαπημένου καλτ συγκροτήματος στην Ελλάδα. Το Tiger Lillies Freakshow, συνέχεια του Tiger Lillies Circus, ανεβαίνει και αυτό σε σκηνοθεσία Sebastiano Toma, ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά της παράστασης, οι χορογραφίες είναι της Σοφίας Σπυράτου, τα κοστούμια της Claire Bracewel και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Στο freak καστ, εκτός από τους Martyn Jacques, Andrian Stout και Adrian Huge των Tiger Lillies, συμμετέχουν τρεις νάνοι περφόρμερς, δύο γυναίκες λάστιχο, puppets και οι ...σιαμαίες αδελφές!!!
Ακολουθεί trailer της παράστασης:
Έντουαρντ ο Ψαλιδοχέρης / Εdward Scissorhands
27 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου 2009
Η γοτθική φαντασία του Tim Burton συναντάει τις μοναδικές χορογραφίες του Matthew Bourne.
Δεν είναι μπαλέτο (DANCe), δεν είναι μιούζικαλ (musICAL), είναι κάτι παραπάνω και ονομάζεται DANCICAL. Μετά τη θρυλική πλέον «Λίμνη των Κύκνων» που σημάδεψε το άνοιγμα του Θεάτρου Badminton, ο πιο επιτυχημένος σύγχρονος Βρετανός χορογράφος επιστρέφει, βουτώντας με πιρουέτες στο μοναδικό κόσμο ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες.
Ο Έντουαρντ ο Ψαλιδοχέρης δεν είναι ένας συνηθισμένος ήρωας παραμυθιού. Ζει μόνος του μέσα σε ένα σκοτεινό πύργο παλεύοντας να συμβιβαστεί με την ίδια του την ύπαρξη. Τα ψαλίδια που του έβαλε αντί για χέρια ο εφευρέτης του, τον μετατρέπουν σε ένα
ξεχωριστό, περιθωριακό πλάσμα, που όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσει το συντηρητικό κόσμο των αμερικάνικων προαστίων και κυρίως όταν ερωτεύεται την κόρη της οικογένειας που τον φιλοξενεί, γίνεται άτσαλο, επικίνδυνο και αντικείμενο ακραίου σχολιασμού. Στη νέα παραγωγή του Matthew Bourne από την ομάδα New Adventures που θα παρακολουθήσουμε στο θέατρο Badminton, η ιστορία που όλοι αγαπήσαμε τη δεκαετία του ’90 από την ταινία του Tim Burton, αποτελεί τη βάση για μια μουσικοχορευτική εκδοχή
που ξεχωρίζει για τη σκηνοθετική ιδιοφυία του Βρετανού δημιουργού, τις εκφραστικές ερμηνείες των συντελεστών, την αγαπημένη
μουσική του Danny Elfman και τα σουρεαλιστικά σκηνικά. Σε αυτό το παραμυθένιο χιονισμένο σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο Matthew Bourne, το ονειρικό στοιχείο μπλέκεται με την κοινωνική σάτιρα και το μαύρο χιούμορ συνδυάζεται άψογα με τις γοτθικές αναφορές. Η παράσταση δεν είναι ούτε μιούζικαλ, ούτε χορός, αλλά όπως έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς του εξωτερικού, είναι ένα υβρίδιο που ονομάζεται dancical (dance-musical) και που όπως εξομολογείται και ο ίδιος ο Bourne «είναι ένα αυθεντικό γοτθικό παραμύθι που είναι τόσο απλό και παγκόσμιο που μπορεί να αποδοθεί με μουσική και κίνηση».
Η νέα λέξη για τις δημιουργίες του Βρετανού σκηνοθέτη είναι «bourneballet», αφού σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, δύσκολα η λέξη μπαλέτο αρκεί για να χαρακτηρίσει τα ιδιαίτερα έργα του Bourne. Τhe Car Man, Nutcracker!,Highland Fling, τα πολυβραβευμένα Swan Lake και Play Without Words, τα μιούζικαλ Mary Poppins και Oliver! είναι μερικά από τα έργα του πιο διάσημου και πετυχημένου χορογράφου και σκηνοθέτη στη Μ. Βρετανία.
Ο Ψαλιδοχέρης του Bourne έρχεται να μαγέψει τα παιδιά και να συγκινήσει τους μεγάλους στην Αθήνα τρία χρόνια μετά την
πρεμιέρα του στο Λονδίνο και τις sold-out παραστάσεις σε Ασία, Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη και να αποδείξει πως ένας ήρωας που
δεν μπορεί να αγγίξει τον κόσμο δίνοντας το χέρι του, μπορεί να μας «αγγίξει» όλους με την έμφυτη καλοσύνη και ευαισθησία του.
Ακολουθεί trailer της παράστασης:
Budapest Gypsy Symphony Orchestra
13 - 18 Φεβρουαρίου 2009
100 ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΒΙΟΛΙΑ Η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου επιστρέφει
Ένα χρόνο μετά τις sold out παραστάσεις τους στο θέατρο Badminton, οι 100 μουσικοί της μεγαλύτερης τσιγγάνικης συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου ξαναχτυπούν!
Τον περασμένο Ιανουάριο το πάθος της Budapest Gypsy Symphony Orchestra μάς έκανε να σφυρίζουμε αγαπημένες μελωδίες, ενώ την επόμενη μέρα ψάχναμε το cd τους στα ράφια των δισκοπωλείων προσπαθώντας να θυμηθούμε το ούγγρικο όνομα της ορχήστρας: Szaztagn Cinanyzencokow.
Δε χρειάζεται να το προφέρετε! Απλά ακούστε τους!
54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλο, 10 κοντραμπάσο, 10 κλαρινέτα και 6 κύμβαλα, 100 απίθανοι δεξιοτέχνες. Mε κατάμαυρα μάτια και ολύχρωμα ρούχα, 2 σολίστες – φυσικοί ηγέτες του συνόλου, ο Sandor Rigo Buffo και ο Joszef Csosci Lendrai και ο «Παγκανίνι των κυμβάλων» Ökrös Oszkár, συγκροτούν ένα υπέροχο μουσικό ουράνιο τόξο...
Αυθόρμητη σαν τσιγγάνικη γιορτή και ταυτόχρονα με την ακρίβεια ενός κλασικού σχήματος, η Budapest Gypsy Symphony Orchestra παίζει όπως αναπνέει! Οι μουσικοί της δεν διαβάζουν παρτιτούρες, παίζουν από μνήμης, με μπρίο και σε απόλυτο συγχρονισμό. Με διαίσθηση και ένστικτο αλάνθαστο, μεταφέρουν στο κοινό την ενέργεια και την κουλτούρα ενός λαού που γνωρίζει τη μουσική καλύτερα από τις λέξεις.
Η Budapest Gypsy Symphony Orchestra κρύβει μια ασυνήθιστη ιστορία. Το ημερολόγιο έγραφε 1985 όταν ο Sandor Jaroka, ο πιο διάσημος σολίστας τσιγγάνικης μουσικής της Ουγγαρίας, άφηνε την τελευταία του πνοή. Όλοι οι Ούγγροι τσιγγάνοι μουσικοί ήταν εκεί για να τον αποχαιρετήσουν. Μετά την τελετή, ακολουθώντας την τσιγγάνικη παράδοση, έπιασαν τα βιολιά τους και άρχισαν να παίζουν. Και τότε γεννήθηκε η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου!
Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι 100 δεξιοτέχνες της Βουδαπέστης, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, κλέβουν τις εντυπώσεις με το Alouette, τον Χορό των Σπαθιών του Χατσατουριάν, τον Πέμπτο Ουγγαρέζικο Χορό του Μπραμς και άλλες τσιγγάνικες μελωδίες.
Στο δεύτερο μέρος το σχήμα επιστρέφει με σμόκιν και ξεδιπλώνει το κλασικό ρεπερτόριο. Τα Βαλς των Στράους, η Ούγγρικη Ραψωδία του Λιστ και τα έργα των Μπιζέ, Μπερλιόζ, Λιστ, Όφενμπαχ και Μπραμς συνθέτουν μια ρομαντική και αξέχαστη βραδιά.
Ακολουθεί trailer της παράστασης:
Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας
10 - 22 Μαρτίου 2009
Η θεαματική ομάδα των Κινέζων ακροβατών επιστρέφει, για να μας ταξιδέψει σε μια φαντασμαγορία από ακροβατικά, πολεμικές τέχνες, παραδοσιακή μουσική και ψευδαισθήσεις.
Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας (China National Acrobatic Troupe) ιδρύθηκε το 1950, υπό την αιγίδα του αείμνηστου πρωθυπουργού Zhou Enlai και ήταν ο πρώτος ακροβατικός θίασος που δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση της Νέας Κίνας. Διαθέτει περισσότερα από 100 διαφορετικά προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν ακροβατικά, εναέρια νούμερα, φωνητικές μιμήσεις, μαγεία κλπ. Είναι ένας από τους ισχυρότερους ακροβατικούς θιάσους της Κίνας. Σήμερα, το China National Acrobatic Troupe διαθέτει δύο ακροβατικούς θιάσους, ένα τσίρκο, ένα magic studio, καθώς επίσης και άλλες θυγατρικές εταιρίες.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπό την αιγίδα της κεντρικής κυβένησης αλλά και των κυβερνήσεων των τοπικών επαρχιών, το China National Acrobatic Troupe έχει να επιδείξει μία εντυπωσιακή εξέλιξη στην καλλιτεχνική παραγωγή. 24 νούμερα κέρδισαν 32 χρυσά μετάλλια σε διάφορους τοπικούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, εδραιώνοντάς το ως ένα διάσημο θίασο σε όλο τον κόσμο. Οι παραστάσεις του στα δύο θέατρα του Πεκίνου, έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό των τουριστών που επισκέπτεται την πόλη και αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής έκφρασης στο Πεκίνο.
Από το 1990, διάφορες θεματικές παραστάσεις, όπως οι: “Oriental Splendid Arts”, “Chinese Charm”, “Old Beijing Tianqiao Folk Acrobatics”, “Nationalities’ Spirit”, “Chinese Soul”, έχουν δημιουργηθεί και παρουσιαστεί από το θίασο.
Ο θίασος έχει τη δική του ακροβατική σχολή, η οποία έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα καλλιτεχνικό σχολείο όχι μόνο για ακροβατικά, αλλά και για χορό, τέχνες, κινέζικο kongfu, ηθοποιία κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακροβάτες του θιάσου συμμετείχαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου ενώ το θέατρο έδινε καθημερινές παραστάσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πεκίνο 2008 ως το αντιπροσωπευτικότερο σχήμα της ακροβατικής τέχνης που διαθέτει η πόλη.
Το 2006, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Πάτρας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με το πρόγραμμα «The Spirit of China». Τα Χριστούγεννα του 2007, το διάσημο Εθνικό Θέατρο Ακροβατών από το Πεκίνο πραγματοποίησε 16 sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την παραγωγή «Spectacular Acrobatics” και το θέαμα απόλαυσαν 24.000 άτομα κάθε ηλικίας.
Τον Μάρτιο του 2009, το διάσημο συγκρότημα θα επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα και θα δώσει 12 παραστάσεις στο Θέατρο Badminton με ένα νέο πρόγραμμα γεμάτο χρώματα, θεαματικά νούμερα που κόβουν την ανάσα και μαγική δεξιοτεχνία που εγγυάται την απόλαυση των μεγάλων και μικρών θεατών που θα τις παρακολουθήσει. Παράλληλα θα δοθούν 8 πρωινές παραστάσεις αφιερωμένες στους μαθητές των σχολείων. Το συγκρότημα, μετά από τις εμφανίσεις του στο Θέατρο Μπάντμιντον, θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στην Ελλάδα δίνοντας 6 επιπλέον παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί trailer της παράστασης:
Ηλέκτρα Αυτουργός
28 - 29 Μαρτίου 2009
Μία σύγχρονη τολμηρή ματιά στον αρχαιοελληνικό μύθο της Ηλέκτρας από το Χοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου. H μουσική της παράστασης παρουσιάζεται για πρώτη φορά ζωντανά από τον Michael Nyman και την ορχήστρα του.
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ: MICHAEL NYMAN
Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη την άνοιξη του 2008, η ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ επιστρέφει αυτή τη φορά στο θέατρο Badminton με μεγαλύτερο καστ ηθοποιών και χορευτών και τον Michael Nyman και την ορχήστρα του να αποδίσουν ζωντανά τη μουσική του έργου. Ξεδιπλώνοντας το νήμα της τραγωδίας του Ευριπίδη σε μια εμπνευσμένη παράσταση με χορικά, επεισόδια, βιντεοπροβολές και μονολόγους, η τραγική ιστορία, μια σπουδή στις πολύπλοκες σχέσεις εξουσίας, αγάπης και μίσους που αναπτύσσονται ανάμεσα στον Ορέστη, την Ηλέκτρα και την Κλυταιμνήστρα, γράφεται σε λευκό καμβά που δε δίνει την αίσθηση του χρόνου και του τόπου.
H χορογράφος χρησιμοποιεί ελεύθερα το μουσικό αρχείο του Michael Nyman (Μαθήματα πιάνου, Gattaca), ενώ οι δύο πρωτότυπες συνθέσεις του Βρετανού δημιουργού, αλλά και όλη η μουσική της παράστασης παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής από τον ίδιο και την ορχήστρα του.
Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ έχει πάρει το 1ο βραβείο του Διεθνούς θεατρικού Διαγωνισμού «Βοσπορικοί Αγώνες» της Κριμαίας και εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διεθνές φεστιβάλ SIDance της Κορέας.
Ακολουθεί trailer της παράστασης:
Δον Κιχώτης
3 - 12 Απριλίου 2009
Aπό το Μπαλέτο και τη Συμφωνική Ορχήστρα του ιστορικού Θεάτρου Στανισλάφσκι της Μόσχας
Το Stanislavsky Music Theatre της Μόσχας, μετά από μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, έρχεται στην Αθήνα με τον Δον Κιχώτη, ένα από τα πιο χαρούμενα και γιορτινά κλασικά μπαλέτα στην ιστορία του χορού, με θεαματικές χορογραφίες, χορευτική δεξιοτεχνία και ισπανικό ταμπεραμέντο.
H ιστορία του μπαλέτου Δον Κιχώτης: Η πιο διάσημη και πιο διαχρονική εκδοχή του μπαλέτου χορογραφήθηκε από τον Marius Petipa, τον ασυναγώνιστο Maître de Ballet των Τσαρικών Μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, πάνω στη μουσική σύνθεση της αινιγματικής φυσιογνωμίας του Ludwig Minkus, για τα Μπαλέτα Μπολσόι της Μόσχας. Η επίσημη πρεμιέρα ήταν στις 26 Δεκεμβρίου του 1869. Το μπαλέτο ανέβηκε σε δύο νέες εκδοχές το 1900 και το 1902 από τον Alexander Gorsky, ο οποίος ενσωμάτωσε νέες χορογραφίες και μουσικές παραλλαγές. Το μπαλέτο παρέμεινε ζωντανό και μετά την επανάσταση του 1917 και έγινε κομμάτι του μόνιμου ρεπερτορίου τόσο των Μπαλέτων Μπολσόι όσο και των Μπαλέτων Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης. Στη Δύση έγινε γνωστό από την ομάδα της Anna Pavlova το 1924, σε μια παράσταση βασισμένη στην εκδοχή του Gorsky που δεν περιλάμβανε όλες τις σκηνές του έργου. Η πρώτη πλήρης εκδοχή του μπαλέτου ανέβηκε το 1962 από το Ballet Rambert. Από εκεί και έπειτα, μετράμε αρκετές αναδιασκευές του μπαλέτου, με πιο γνωστή αυτή του Rudolf Nureyev για το Vienna State Opera Ballet το 1966, του George Balanchine για το New York City Ballet το 1965, του Mikhail Baryshnikov για το American Ballet Theatre το 1980 και της Suzanne Farrell το 2005 για το New York City Ballet.
To Μπαλέτο Stanislavsky της Μόσχας: Το Μπαλέτο Stanislavsky ιδρύθηκε το 1929, όταν το πρώην αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, η διάσημη μπαλαρίνα Victorina Krieger, σχημάτισε την ομάδα «Moscow Art Ballet» πατώντας στα χνάρια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας και της καινοτόμου μεθόδου του πρωτοπόρου δασκάλου υποκριτικής Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Η Krieger υιοθέτησε τη φιλοσοφία της θεατρικής Σχολής του μεγάλου Ρώσου ηθοποιού, παραγωγού και σκηνοθέτη, σύμφωνα με την οποία οι ηθοποιοί προσπαθούν να ταυτιστούν με το ρόλο «καταδυόμενοι» στον εσωτερικό κόσμο του χαρακτήρα που υποδύονται. Ενθάρρυνε τα μέλη της ομάδας να είναι εκτός από άψογοι χορευτές και καλοί ηθοποιοί και να εξερευνούν τα προσωπικά κίνητρα του χαρακτήρα που ενσαρκώνουν, παρά να υιοθετούν ένα προσχεδιασμένο μοντέλο ερμηνείας. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Στανισλάφσκι το 1938, το Νέο Μουσικό Θέατρο της Μόσχας πήρε το όνομα του και έγινε η στέγη της χορευτικής ομάδας της Krieger. Τις πρώτες παραγωγές μπαλέτου διηύθυνε ο Nemirovich – Danchenko, αλλά αυτός που πραγματικά καθιέρωσε το Moscow Stanislavsky Ballet ως το πιο πετυχημένη συγκρότημα χορού της Ρωσίας, ανεβάζοντας, μεταξύ άλλων, τις αυθεντικές παραγωγές του Swan Lake και The Snow Maiden, ήταν ο πρώην κορυφαίος χορευτής και επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ θεάτρου, Vladimir Bourmeister. Aπό το 1971 έως σήμερα, στο τιμόνι του θεάτρου βρέθηκαν και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, με τελευταίο τον Vladimir Urin, που όλες με τη σειρά τους έφεραν στην ομάδα μεγάλη αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων.
Ακολουθεί trailer της παράστασης:
Πηγη : badmintontheatre.gr
1 σχόλιο:
Kala ta 100 ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΒΙΟΛΙΑ prepei na einai ola ta lefta, exo dei apospasmata k pragmatika mou aresan para polu.
Δημοσίευση σχολίου